Концепция международного продовольственного режима: Возникновение, функционирование, трансформация
https://doi.org/10.31249/poln/2019.01.12
Аннотация
Список литературы
1. Алексеева Т.А. Мыслить конструктивистски: Открывая многоголосый мир // Сравнительная политика. - М., 2014. - Т. 5, № 1 (14). - С. 4-21.
2. Буайе Р. Теория регуляции: Критический анализ / Пер. с франц. Н.Б. Кузнецовой; под ред. В.И. Кузнецова, И.А. Егорова. - М.: РГГУ НИЦ «Наука для общества», 1997. - 213 с.
3. Бурдье П. Практический смысл / Пер. с франц. А.Т. Бикбов, К.Д. Вознесенская, С.Н. Зенкин, Н.А. Шматко; под ред. Н.А. Шматко. - СПб.: Алетейя, 2001. - 562 с.
4. Валлерстайн И. Анализ мировых систем и ситуация в современном мире / Пер. с англ. П.М. Кудюкина; под ред. Б.Ю. Кагарлицкого. - СПб.: Университетская книга, 2001. - 416 с.
5. Конышев В.Н. Американский неореализм о природе войны: Эволюция политической теории. - СПб.: Наука, 2004. - 372 с.
6. Малов А.В. Продовольственный суверенитет: Политическая концепция, общественное движение и контргегемонистский дискурс XXI века // Государственное управление. Электронный вестник. - М., 2017. - № 65. - С. 221-246. - Режим доступа: http://e-journal.spa.msu.ru/vestnik/item/65_2017malov.htm (Дата посещения: 22.02.2018.)
7. Малов А.В. Продовольственный суверенитет как фактор современного миропорядка // Россия и современный мир. - М., 2018a. - № 98. - С. 146-156
8. Малов А.В. Международный продовольственный режим // Вестник МГИМО-Университета. - М., 2018б. - № 1 (58) - С. 127-147.
9. Олейнов А.Г. Международная политэкономия: Предмет и метод // Мировая экономика и международные отношения. - М., 2017. - Т. 61, № 2. - С. 55-65. - DOI: 10.20542/0131-2227-2017-61-2-54-64
10. Пучковская А.А. Мир-системный анализ И. Валлерстайна в культурологической перспективе // Studia Culturae. - СПб., 2013. - № 15. - С. 123-126.
11. Рахманов А.Б. Концепция взаимозависимости А.Г. Франка // Вестник Московского университета. Серия 18: Социология и политология. - М., 2013. - № 2. - С. 52-67.
12. Сафронова О.В. К вопросу о генеалогии конструктивизма в теории международных отношений // Вестник Нижегородского университета им. Лобачевского. Серия «Международные отношения, Политология, Регионоведение». - Нижний Новгород, 2004. - № 1 (2). - С. 99-105.
13. Фролов И.Т. Перспективы человека: Опыт комплексной постановки проблемы, дискуссии, обобщения. - Изд. 2. - М.: Политиздат, 1983. - 350 с.
14. Цыганков П.А. Теория международных отношений: Учеб. пособие. - М.: Гардарики, 2003. - 590 с.
15. Шевчук А.В. Постфордистские концепции: Критический анализ. - Казань, 2000. - 81 с. - Режим доступа: http://ecsocman.hse.ru/data/634/686/1219/Shevchuk_ PostfordistTheories2000.pdf (Дата посещения: 22.02.2018.)
16. Bernstein H. Agrarian political economy and modern world capitalism: the contributions of food regime analysis // Journal of peasant studies. - L., 2016. - Vol. 43, N 3. - P. 611-647. - DOI: 10.1080/03066150.2015.1101456
17. Dixon M. L’accaparement des terres, le capital financier et la restructuration du régime alimentaire: Le cas de l’Égypte // Review of African political economy. - Oxford, 2014. - Vol. 41, N 140. - P. 232-248. - DOI: 10.1080/03056244.2013.831342
18. Dugarova E., Gülasan N. Global trends: Challenges and opportunities in the implementation of the sustainable development goals. - N.Y.: The United Nations Development Programme and United Nations Research Institute for Social Development, 2017. - 101 p.
19. Friedmann H. The political economy of food: The rise and fall of the postwar international food order // American journal of sociology. - Chicago, 1982. - Vol. 88(annual supplement). - P. 248-286.
20. Friedmann H. The Family farm and the international food regimes // Peasants and peasant societies, second edition / еd. by T. Shanin. - Oxford: Basil Blackwell, 1987. - P. 247-258.
21. Friedmann H. Distance and durability: Shaky foundations of the world food economy // Third world quarterly. - L., 1992. - Vol. 13, N 2. - P. 371-383.
22. Friedmann H. The political economy of food: a global crisis // New left review. - L., 1993. - Vol. 197, N 1. - P. 29-57.
23. Friedmann H. Feeding the empire: Pathologies of globalized agriculture // The socialist register / L. Panitch, C. Leys (eds). - L.: Merlin press, 2005 a. - P. 124-143.
24. Friedmann H. From сolonialism to green capitalism: Social movements and emergence of food regimes // New directions in sociology of global development / F.N. Buttel, P. McMichel (eds). - Amsterdam: Elsevier, 2005б. - P. 227-264. - DOI: 10.1016/S1057-1922(05)11009-9
25. Friedmann H., McMichael P. Agriculture and the state system: The rise and decline of national agricultures, 1870 to the present // Sociologica ruralis. - Hoboken, New Jersey, 1989. - Vol. 29, N 2. - P. 93-117. - DOI: 10.1111/j.1467-9523.1989.tb00360.x
26. Haas E. Technological self-reliance for Latin America: The OAS contribution // International organization. - Cambridge, 1980. - Vol. 34, N 4. - P. 541-570. - DOI: 10.1017/S0020818300018841
27. Hasenclever A., Mayer P., Rittberger V. Integrating theories of international regimes // Review of international studies. - Cambridge, 2000. - Vol. 26, N 1. - P. 3-33.
28. Hein E., Dodig N., Budyldina N. Financial, economic and social systems: French regulation school, social structures of accumulation and post-Keynesian approaches compared // The demise of finance-dominated capitalism / E. Hein, D. Detzer, N. Dodig (eds). - Cheltenham, UK: Edward Elgar publishing, 2015. - 46 p.
29. Holt Giménez E., Shattuck A. Food crises, food regimes and food movements: rumblings of reform or tides of transformation? // Journal of peasant studies. - L., 2011. - Vol. 38, N 1. - P. 109-144. - DOI: 10.1080/03066150.2010.538578
30. Kegley C., Wittkopf E. Theories of world politics in world politics: Trends and transformation. - Boston: Bedford / St. Martin’s, 2004. - 633 p.
31. Keohane R., Nye J. Power and interdependence: world politics in transition. - Boston: Little, Brown, 1977. - 273 p.
32. Kindleberger C. The world in depression: 1929-1939. - Berkeley: University of California press, 1973. - 336 p.
33. Kiparsky M., Milman A., Vicuña S. Climate and water: Knowledge of impacts to action on adaptation // Annual review of environment and resources. - Palo Alto, California, 2012. - Vol. 37, N 1. - P. 163-194. - DOI: 10.1146/annurev-environ-050311-093931
34. Krasner S. Structural causes and regime consequences: regime as intervening variables // International organization. - Cambridge, 1982. - Vol. 36, N 2. - P. 185-205.
35. Laval E. Luttes au sein du régime alimentaire néolibéral: résistance et émergence politique des producteurs de soja du Mato Grosso // Revue canadienne d'études du développement = Canadian journal of development studies. - Toronto, 2015. - Vol. 36, N 3. - P. 1-17. - DOI: 10.1080/02255189.2015.1026314
36. Maggio A., Criekinge T.V., Malingreau J.P. Global food security 2030: Assessing trends with a view to guiding future EU policies. - Brussels: Joint Research Centre (European Commission), 2015. - 41 p.
37. Martinez-Vela C. World systems theory. - Cambridge, MA: MIT ESD-83, 2001. - Mode of access: http://www.forschungsnetzwerk.at/downloadpub/2001WorldSystem_ martinez.pdf (Accessed: 22.02.2018.)
38. Mavroudeas S. The French regulation approach and its theory of consumption. - 2003. - (Munich Personal REPEC Archive; Paper № 19730). - Mode of access: https://mpra.ub.uni-muenchen.de/19730/1/MPRA_paper_19730.pdf (Accessed: 22.02.2018.)
39. McMichael P. Tension between national and international control of the world food issue: contours of a new food regime // Sociological perspectives. - Berkeley, California, 1992. - Vol. 43. - P. 83-105.
40. McMichael P. Global development and the corporate food regime // New directions in sociology of global development / F.N. Buttel, P. McMichel (eds). - Amsterdam: Elsevier, 2005. - P. 265-299. - DOI: 10.1016/S1057-1922(05)11010-5
41. McMichael P. Feeding the world: Agriculture, development and ecology // The socialist register 2007: Coming to terms with nature / L. Panitch, C. Leys (eds). - L.: Merlin press, 2007. - P. 170-194.
42. McMichael P. A food regime analysis of the ‘world food crisis’ // Agriculture and human values. - N.Y., 2009a. - Vol. 26, N 4. - P. 281-295. - DOI: 10.1007/s10460-009-9218-5
43. McMichael P. A food regime genealogy // Journal of peasant studies. - L., 2009б. - Vol. 36, N 1. - P. 139-169. - DOI: 10.1080/03066150902820354
44. McMichael P. Food regimes and agrarian questions. - Halifax, NS: Fernwood books Ltd, 2013. - 196 p.
45. Otero G. El régimen alimentario neoliberal y su crisis: Estado, agroempresas multinacionales y biotecnología // Antipoda: Revista de antropología y arqueología. - Bogotá, Colombia, 2013. - Vol. 17. - P. 49-78. - DOI: 10.7440/antipoda17.2013.04
46. Pechlaner G., Otero G. The third food regime: Neoliberal globalism and agricultural biotechnology in North America // Sociologia Ruralis. - Mwdford (MA, USA), 2008. - Vol. 48, N 4. - P. 351-370.
47. Puchala D.J., Hopkins R.F. Toward innovation in the global food regime // International organization. - Cambridge, 1978. - Vol. 32, N 3. - P. 855-868. - DOI: 10.1017/S0020818300031969Salzmann P. (Kein) Weiter wie bisher? Landnahmen, finanzialisierung und widerstande im umkampften nahrungsregime // Journal für entwicklungspolitik. - Wien, Österreich, 2014. - Vol. 30, N 2. - S. 69-91.
48. Smith J. An analysis of the history of industrial agriculture, its environmental impacts, and sustainable alternatives in the United States. - Wien: Universität Wien, 2013. - (Master thesis; N A 067805). - Mode of access: http://othes.univie.ac.at/29873/ 1/2013-08-12_1069123.pdf (Accessed: 22.02.2018.)
49. Torrado M. Food regime analysis in a post-neoliberal era: Argentina and the expansion of transgenic soybeans // Journal of agrarian change. - Hoboken, NJ: John Wiley & Sons, 2016. - Vol. 16, Iss. 4. - P. 693-701.
50. Tower S.W. Regimes and resilience in the modern global food system // The cupola, scholarship at Gettysburg college. - Gettysburg, 2012. - (Student publications; N 13). - Mode of access: http://cupola.gettysburg.edu/student_scholarship/13/ (Accessed: 22.02.2018.)
51. Vermeulen S.J., Campbell B.M., Ingram J.S.I. Climate change and food systems // Annual review of environment and resources. - Palo Alto, California, 2012. - Vol. 37, N 1. - P. 195-222. - DOI: 10.1146/annurev-environ-020411-130608
52. Wallerstein I. The modern world-system I: Capitalist agriculture and the origins of the European world-economy in the sixteenth century. - N.Y.: Academic press, 1974. - 410 p.